torstai 4. huhtikuuta 2013

Toimittajavalintoja


Tässä kevään aikana olemme valinneet erilaisia toimittajia eri rooleihin.

Talon rungon päädyimme tilaamaan Bau-kivitalot / Sonnexia Oy:ltä.
Sisältö on käytännössä aivan sama kuin Lammilla, mutta talo tulee yhdellä sopimuksella pystyyn ja tiiviiksi. Runkomateriaalina on Lammin harkko.

Olennaisesti päätökseen vaikutti helppous: töissä käyvinä ja rakentamisen amatööreinä meillä ei ole aikaa eikä kykyä joka päivä tarkastaa, onko työmiehillä riittävästi materiaalia täksi päiväksi ja ensi viikoksi, mitä pitää tilata jne. Samoin esim. Lammin tai Lakan pakettiin kuulumattomien materiaalien tai työvaihdein kilpailutukset, koordinoinnit jne vaativat aikaa ja vaivaa. Ja näissä meillä olisi riski mm. siitä, kuinka kauan työmiehet tarvitsevat telineitä, nostolaitteita jne.

Kun listasimme ja arvioimme kaikki tarvittavat osuudet siten, että tuloksena olisi samanlainen talo kaikilla eri tavoilla, tuloksena tuli käytännössä sama loppukustannus.

Tällöin kokonaisurakka alkoi näyttää selkeästi parhaalta.

Kun vielä vastuuhenkilöiden kanssa pystyy helposti puhumaan suoraan ja saa heiltä vinkkejä,
niin tämä tuntui selkeästi paremmalta vaihtoehdolta kuin keskustella virolaisten ryhmien kanssa siitä, mitä lisätöitä haluaa urakkaan. Eivät muuten halunneet tarjota muuta kuin vakiomuotoista runkoprojektia urakkana, kaikki muut hommat halusivat tuntityönä. Ei minua kiinnosta, paljonko joku homma vie tunteja, vaan haluan valmista lopputulosta.

Mielenkiintoinen juttu oli myös se, että kun pyysimme runko-urakasta tarjousta suoraan hyväksi kehutulta ryhmältä, niin tuloksena oli sentilleen sama hinta kuin suoraan Lammin kautta saatuna eri ryhmän tarjous, vaikka pyysimme selkeällä aikataululla, joka heillä oli vielä myymättä. Eli kilpailu ei pelannut tässä tapauksessa yhtään.


Lämmitysurakan päädyimme tilamaan Tom Allenilta.
Kokonaisuus sisältää koko homman 'avaimet käteen' eli maalämmön, lattialämmityksen, käyttöveden lämmityksen ja lisäksi vielä optiona viilennysyksikön, jonka ottamisestä päätämme tässä matkan varralla.

Hinta ei ollut halvin, mutta kun jälleen yhdenmukaistimme tarjouksia lisäämällä mm. pariin kilpailevaan tarjoukseen kulun siitä, että ko toimittaja kantaa laitteen asennustilaan.

Jotkin toimittajat myös mitoittivat pumpun ja kaivon alakanttiin, juuri hikisesti energiatodistuksen arvoille ja saivat siten näyttämään halvalta. Energiatodistus oli arkkitehdin kautta lupaprosessin vaatima paperi, johon ei meiltä kysytty mitään, siinä oli lämmitettävä ala vähän alakanttiin,
kun oli 'arvattu', että kellari olisi puolikylmää eikä lämmintä tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti