lauantai 30. maaliskuuta 2013

Suunnitelmia


Tässä pääsiäispyhillä on vihdoin ollut aikaa keskittyä blogiinkin vähän ja päivittää talven tapahtumia.
Tätä aiemmat tapahtumat on sijoitettu kuta kuinkin todellisille päiville, niin tuo todellinen aikataulu näkyy merkinnöissä.
Paljon on tapahtunut, vaikka päivityksiä ei ole ollutkaan.

Tämän vuoden puolella on kovasti tehty suunnitelmia.

Risto Ojala, LVI-suunnittelijamme teki hienoa työtä tehokkaasti ja teki hyvät VI-kuvat (vesi ja ilmastointi). Lämmityspiirustukset tulevat suoraan lämmitystoimittajalta, joka sekin on kilpailutuksessa. Riston piirustuksiin piti tehdä vain muutama pieni tarkennus.
Aloituspalaveri oli hyvä ja hän osasi loistavasti käydä läpi kaikki tarvittavat kysymykset suunnitelmien tekemiseksi.

Erinomaisena ideana Risto toi kosteisiin tiloihin (pesuhuone ja kylpyhuone (2. krs) + kodinhoitohuone) tulevat antureilla ohjatut sähköiset poistoilmaventtiilit. Idea on hieno: Kun suihkun jälkeen huone on täynnä höyryä, niin kosteusanturi avaa venttiiliä suuremmaksi. Ei siis tarvitse nostaa IV-koneen kierroksia koko talossa tai muuta sellaista, vaan nimenomaan lisätään vain paikallisesti ilman virtausta.

Pieneksi haasteeksi osoittautui kyllä keittiön suunnittelu. IV-suunnittelu edellyttää, että keittiön muoto, etenkin vesipisteen, astianpesukoneen ja liesituulettimen paikka ovat selvillä. Ja samalla piti myös lyödä lukkoon ilmanvaihdon tarvitsema alaslasku keittiön katossa. Olimme varautuneet siihen, että keittiöön keskitytään vasta kesällä aikaisintaan. Nyt piti äkkiä käydä parissa keittiöliikkeessä suunnittelemassa pari vaihtoehtoa ja päättää niiden kuvien pohjalta, mitä haluamme.


Sähkösuunnitelmat ovat haastavat. Korkea olohuone on hankala. Päädyin siihen, että tehdään varmuuden vuoksi 3 eri valaistusvaihtoehtoa: seinävalot, katosta roikkuvat sekä seinille tulevat epäsuorat LED-valolistat. Merkkasin näille paikat pohjakuviin, valolistoille eteisen alaslaskun sisään kytkimellä ohjattu pistorasia niin, että LEDien muuntajan saa sinne alas lasketun katon sisään, jos ko ratkaisu tehdään joskus. Mielestäni on parempi pistää ehkä 100 euroa turhaan kaapelointiin ja rasioihin kuin vetää vuoden kuluttua pinta-asennuksella väkisin ja epätoivoisesti.
Tein muutenkin käyttäjälähtöisesti tarkat suunnitelmat siitä, mitä mihinkin tulee sijoittaa ja mistä valoja ohjataan.

Meille ei muuten tule 'älytaloa', vaikka joku KNX-kokonaisuus olisikin hieno, niin emme näe sitä rahanarvoisena. Jos tuohon lähtisi, pitäisi kaikki verhot jne myös tehdä sähköohjatuiksi. Budjetti ei ihan sitä siedä ja lastenkin on hyvä osata tehdä asiat 'perinteisesti'.


Rakennesuunnittelukin on edennyt hyvin, me saimme jo piirustuksemme ja A-talon osaltakin valmistuu näinä päivinä.
Saimme talotoimittajien kilpailutusta varten häneltä aluksi draftit ja tekstimuotoisen suunnitelman, joka riitti mainiosti siihen.
Taisin mainita tuossa aiemmin, että suunnitelmat ovat tarkat kuten halusimmekin, kaikkiaan eri kuvia lienee n. 50 kpl meidän talomme osalta ja niin tarkasti ja selkeästi, että minäkin ymmärrän, mitä sinne seinään tulee missäkin järjestyksessä.

Onneksi arkkitehti oli tehnyt hyvää työtä, ei tarvinnut rakennesuunnittelun vuoksi romuttaa aiempia suunnitelmia. Kantavat pilaritkin mahtuvat hyvin piirustuksiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti