maanantai 4. marraskuuta 2013

Pölysukellusta


Mielenkiintoinen viikonloppu takana.

Laattamies kertoi - onneksi etukäteen -, että betonilattiasta pitäisi hioa pintaan noussut betoniliima pois, jotta laastit tarttuvat kunnolla.


No, siinähän on hyvä simppeli homma itse tehtäväksi, mietin.

Mestarilta sain hyvät ohjeet ja kävin Ramirentistä vuokraamassa Hiltin hiomakoneen timanttiterällä. Ilmeisesti olisi heppoisemmallakin hoitunut, mutta vuokraamon setä kantoi sellaisen eteen, kun kuvasin tarpeen. Ehdotti imuriakin varovasti, mutta sanoin, että minulla on yksi imuri. Antoi sentään mukaan koneeseen sopivan imuriletkun.

Alkuun meni muutama tunti ko huoneiden siivoamiseen. Jo pelkkä varovainen harjaus nosti pölyä aika reilusti. Imurilla loput pois.

Sitten vaan Hilti pörräämään!

Homma sujui hyvin n. 10 sekuntia. Sitten alkoi pöllytä.

Onneksi oli päässä hatun lisäksi hengityssuojain, suojalasit ja kuppisuojaimet ja takki tiukasti kiinni kurkkuun asti. Osasin aavistaa tämän.

1. krs wc ja yläkerran kylppäri menivät aika siististi.

Kellarista sitten tulikin oikea sukelluskammio. Siellä piti hioa eteinen+käytävä, wc, varasto, kodinhoitohuone, pesuhuone ja sauna. Paljon lattiaa ja pieniä huoneita/seiniä ohjaamassa pölyä.

Ensin sentään älysin eristää yhden huoneen muoveilla ja kasata sinne kaikki kellarissa olleet ei-roskat.

Jo portaiden alla huomasin, että tämä menee hitaasti. Ylempänä olin jo huomannut, että imurin kapasiteetti riittää vain sen 10 sekuntia tyhjällä pölypussilla. Yksi pussi per huone. Kellarissa ehkä timantti puri kovemmin ja nosti ehkä enemmän pölyä. n. 3 neliömetrin jälkeen imuri ei enää jaksanut imeä ja ilma oli sakeana pölystä.

Päätin muuttaa taktiikka. Tein kerralla n. 10 neliömetriä, sitten 2-3 tunnin tauko ja seuraava satsi.

Kunnon suojaimilla homma sujui ihan hyvin, vaikka välillä näkyvyys oli n. 50cm luokkaa.

Olisi vaan pitänyt tosiaan olla reilusti tehokkaampi imuri. Pyhäinpäivänä ei vaan kukaan halunnut sellaista myydä tai vuokrata :(

Sunnuntaina lakaisin ja imuroin n. 10 litran ämpärin verran pölyä kellarin lattialta. Aikamoinen määrä tavaraa ollut ilmassa.

Nyt nuo lattiat ovat kyllä siistit ja tasaiset. Tiedän, että tämä ei ollut se järkevä tapa.
Eli jos hiotte betonia, ottakaa siihen kunnon imuri!2 kommenttia:

  1. Sulla oli täysin väärät vehkeet, lattianhiomakone on erikseen ja se ei todellakaan pöllytä erikoisen paljon, kunnon rakennusimurin tosin tarvitsee sekin (ei mitään halposta vaan sellaisen missä automaattinen suodattimen ravistin). Tuossa olisi kyllä kannattanyt kysyä asiaa sellaiselta joka joskus sen on tehnyt....

    VastaaPoista
  2. Joo, kuten kirjoitin, tuo timanttilaikka oli overkill, koska pari neliötä meni helposti parissa minuutissa ja haukkasi betonia ihan vauhdilla.

    Sain ohjeet laitteista mm. vastaavalta mestarilta ja kun menin ohjeiden mukaan vuokraamaan ramista vehjettä, niin lykkäsi tuollaisen kouraan.
    Eikä kyllä ollut ihan halpaa lystiä. Kyllä siinä selkeästi vähän nyt ensikertalaista vedätettiin. Toisaalta, olen iloinen, että ei tarvinnut tunteja kontata lattialla.

    VastaaPoista