torstai 2. toukokuuta 2013

Piirustusten lukutaito

Tänään tuli ensimmäinen 'pommi'.

Olinkin jo odottanut, että milloin tulee jotain yllättävää showstopperia.


Maanrakentaja, joka tekee siis hyvää työtä ja tehokkaasti, soitti ja kysyi, että miten salaojat pitäisi laittaa.

'Piirustusten mukaan, ne ovat kallit ja hyvät piirustukset, virkamiesten hyväksymät', vastasin.

Mutta kun kuulemma ei saa kaatoa niin paljoa kuin piirustus sanoo. Saisi vain puolet, ja uhkaa salaoja mennä anturan korkeudelle, kun pitäisi olla alempana.

Siitä alkoikin sitten nopea soittelukierros pääsuunnittelijan ja rakennesuunnittelijan kanssa. Kaikki näytti hyvältä, rakennepiirustuksissa on salaojakaivoille sekä tulo- että lähtökorot. Niin selvää, että minäkin ymmärsin.

Sitten keskustelua kaivurimiehen kanssa.

Selvisi, että kaivurimies oli tulkinnut louhintakuvaa, jossa oli merkattu pohjan korot.
Ehkä usein onkin vain sellainen kuva.

Me olimme kuitenkin selvyyden vuoksi pyytäneet hyvät kuvat, joissa on yksityiskohdat selkeästi. Toisessa kuvassa, itse asiassa isossa laminoidussa lakanassa, on salaojat erikseen ja siellä nuo jokaisen putken alku- ja loppukorot.

Ei se kyllä varmasti ole helppoa ottaa tuollaista A1/A2-kokoista laminoitua piirustusta ja katsoa siitä yksityiskohtaa, täytyy myöntää. Kyllä siinä vaivaa on.

Onneksi kaivurimies oli niin viisas, että kysyi. Joku ulkomaalainen olisi saattanut pitää suunsa kiinni ja piilottaa ne putket sinne 'sinnepäin'.

No, opin tästä, että pitää sitä ammattimiehillekin korostoaa, että muista katsoa, onko sinulla muitakin soveltuvia kuvia...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti