keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Viemäriliitokset ja muutkin putket


Insidentti nro 2.

Jäte- ja hulevesilitokset kaupungin verkkoon muodostuivat pieneksi ongelmaksi.

Ongelman ydin oli siinä, että piirustukset pohjautuivat liitoskohtalausuntoon.
Liitoskohtalausunnossa kerrotaan alin mahdollinen liitoskorkeus.

Se oli n. 2-2,5m katutason alla.
Ihan hyvä, ei tarvitse eristää.

Muttamutta, siellä on ahdasta. Molempiin kaivoihin menee jo pari liitosputkea siellä.

Ongelmia aiheutti myös reitillä ristiin menevä kaukolämpölinja, jonka ali putket pitää vetää.

Pieni sivuongelma oli kaukolämpölinjan kiintopiste, n. kuution betonimöhkäle, jonka läpi tai ali noita putkia ei oikein voi vetää.

Jep, se kiintopiste oli juuri siinä, mistä putkien piti mennä ja tarkastuskaivo, jonka avulla tehdään mutka putkeet, kaukolämpöputkien päällä.


Maanrakennusurakoitsija oli ihmeissään, että mihin tänne meidän röörit saa kiinni.

No, puhelin käteen ja soittelua. Ensin LVI-suunnittelijalle ja sitten HSY:n vesihuoltomestarille (sihteerin kautta, kuten olen kertonut), onneksi tällä kertaa vastattiin heti ja mestarikin oli paikalla.

Tuloksena oli yllättävä asia: järkeä saa käyttää.
Liitoskohdan kaivoissa saa valita itse sopivaksi, kunhan se on ylempänä kuin alin liitoskohtalausunnossa määritelty korkeus.

Päädyimme siis tulokseen, että huolimatta suunnitelmista, maanrakentaja aloittaa putkien vedon kaivoista sopivalta korkeudelta ja vetää siitä sitten meillepäin sopivalla kaadolla.
Onneksi meidän tonttimme on ylämäessä, joten putkien sijoittaminen kaivolla suunniteltua ylemmäs ei aiheuta ongelmia.

Alle 2 metrin syvyydessä olevat putket pitää eristää, joten sitä jouduttiin tekemään.


Mutta tuli kyllä mieleen, että kaikesta suunnittelusta huolimatta nämä viemärityöt ovat puhdasta tilanteen mukaista järjen käyttöä.

Miksi ihmeessä määräykset edellyttävät, että nuo putkien korot piti ensin suunnitella ja leimauttaa virastossa ja HSY:llä täydellisinä, kun käytännössä kenelläkään ei ole dokumentoituna kunnolla olemassa olevien putkien korkeuksia tai sijainteihin ei voi luottaa.

Nyt ilmeisesti pitää päivittää leimatut kuvat ja leimauttaa ne uudelleen.
Rahaahan siinä taas palaa. Niin meni ylimääräisiin tarkastuskaivoihin, jotta putkiin saadan ylimääräinen mutka kaukolämpöputkien vuoksi.

Sikäli oudolta tuntuu, että byrokraatit vaativat, jotta saadaan kaivuulupa jne, että meillä on "suunnitelma", mutta sitten kun tehdään, tekniset vastaavat mestarit sanovat, että suunnitelmista viis, tehdään niinkuin on järkevää.

Muutamaa päivää aiemmin olin vesihuoltomestarin kanssa sopinut, että vesiliittymä tehdäänkin myös risteysalueella, meidän tontin vanhaan vesiliittymään tai sen viereen, jos se on huonokuntoinen. Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisi tehty meillä tontin kohdalle kadulle, itse asiassa keskelle katua.

Siinä vaan sattuu menemään kaukolämpölinja välissä ja pitäisi koko katu katkaista tuota varten, haitta liikenteelle olisi aikamoinen. Lisäksi, kun se on mäessä, samalla linjalla kuin missä piti kanaalia louhia, on todennäköistä, että kaukolämpöputket ovat kalliossa kiinni ja vesijohdolle pitäisi askarrella kallion läpi reitti. Kallista ja hankalaa.

Vesihuoltomestarikin oli samaa mieltä ja sovittiin siinä yhteisymmärryksessä, että tehdäänkin vesiliitos vanhan liittymän kohdille, tai vanhaan liittymään.

Eli muutimme käytännön suunnitelmaa 5 minuutin puhelulla, eikä ymmärtääkseni asiasta kirjattu mitään HSY:n papereihin tuosta puhelusta ja muutoksesta.
Toki sain ohjeen hakea liitoskohtalausunnon tämän mukaiselle liitokselle ja päivittää ja uudelleenleimata kuvat, mutta sen voi siis kuulemma tehdä sitten, kun putket on laitettu ja tiedetään miten ne menevät.


Nyt kyllä alan vähän ymmärtämään jo sitä, miksi joissakin maissa korruptio rehottaa ja saa asiat hoitumaan hyvin.

Homman pitäisi olla 2 vaiheinen: toteutusluonnos ja sitten lopullinen toteutettu tilanne dokumentoidaan, leimataan ja arkistoidaan.

Onneksi näihin on ratkaisut, mutta selvittämiseen menevän ajan olisin voinut käyttää toisinkin.. stressistä puhumattakaan.


1 kommentti:

  1. Teillähän meni sitten liittymän teko muutamista "haasteista" huolimatta huomattavasti näppärämmin kuin meillä. Meillä tosin ongelmia aiheutti eroavuudet putkistokuvien ja todellisen tilanteen välillä, ja puhtaan veden liitos saatiin onnistumaan vasta kolmannella yrittämällä:

    http://talo-rautio.talopaketti.fi/2012/11/17/vesiliittymasta-50-tonnin-lasku-suomen-ennatys/

    VastaaPoista