maanantai 9. syyskuuta 2013

Sisäkaiteet


Viikonloppuna ja maanantai-iltana asensimme sisäkaiteiden profiilit.

Päädyimme pienen tutkimisen ja kilpailuttamisen jälkeen valitsemaan Steelpro:n lasikaiteet.

Hinta oli kohtuullinen, kaiteet just halutun tyyliset. Tärkeää oli myös, että asennuksen pystyi tekemään itse. Heidän sivuiltaan löytyy erinomaiset ohjevideot sekä profiilien kiinnittämisestä eri tavoin että myöhemmin tulevasta lasin kiinnittämisestä.

Lasikaide on ilman pylväitä, lasit kiinnitetään alhaalta alumiiniprofiilin ja pysyvät "itsekseen" pystyssä.

Alumiiniprofiilin voi kiinnittää vasta sisätöiden loppuvaiheessa, jolloin se tulisi joko pohjasta kiinni lattiaan tai sitten sivusta "otsaan". Päädyimme kuitenkin vaihtoehtoon, että profiilit laitetaan jo ennen lattiavalua, jolloin ne ovat ikäänkuin upotettuina valmiiseen lattiaan ja vain yläreuna jää näkyviin.

Alakertaan näkyvä profiilin "ulkosivu" peitetään kipsilevyllä. "otsa" muodostuu teräspalkista, ontelolaatasta ja tuosta kaideprofiilista ja tulimme siihen tulokseen, että helpoin ja yhtenäisin tapa on nimenomaan levyttää yhtenäisesti tuo "otsa".

Profiilit tulivat valmiiksi mitattuina ja rei'itettyinä, eli metallintyöstä ei tarvinnut tehdä.
Mittojen kanssa tuli pientä säätämistä mittojen kanssa.
Olisivat kyllä tulleet mittaamaan veloitusta vastaan, mutta tässä syntyi säästöä ainakin hieman itsepalvelulla, eikä tuo säätäminen haitannut, tuli samalla suunniteltua paremmin ja ohjeistettua väärään paikkaan tehdyn sisäseinän siirtokin millilleen oikein. Samalla piti ottaa kantaa kantavien teräspylväiden levytykseen yms myöhempiin detaljeihin.

Vähän puskasta tuli taas, että pitäisi käytännössä olla lähestulkoon maalinsävyjen tarkkuudella lopputulos jo suunniteltuja ja dokumentoituna, jotta pystyisi tällaisenkin pikkuasian tekemään "viimeisen päälle".

Profiilit kiinnitetään seuraavasti:
- profiili suoraan asennuspaikkaan, tasapainotus kaikenlaisella pienellä mitä työmaalta löytyy
- kiinnikkeet (nuo profiilissa kiinni olevat alumiini-"tassut" paikalleen, pultti kiinnikkeen ja profiilin reikien läpi
- kiinnikkeen säätö ja samalla tarkastus, että profiili on suorassa
- kiinnikkeen reikien poraus yksi kerrallaan
- Reikien puhdistus imurilla & pallopumpulla (jossa letku)
- injektointimassa reikään
- kiinnikkeen laittaminen paikalleen, tanko kiinnikkeen ja profiilin rei'istä, jotta varmasti on oikeassa kohdassa :)
- lukkopultit vasaroiden riittävän syvälle
- mutterit pultteihin ja tiukalle
- tankoon prikat ja mutterit ja kiinni profiiliin ja mutterit tiukalle

Idea on se, että tuo tanko ankkuroituu valuun kiinni ja pitää profiilin siinä kiinni.
Kiinnikkeiden idea kuulemma on pitää profiili paikallaan valun ajan. No, todennäköisesti pitävät senkin jälkeen..

Reiät olisi ehkä voinut tehtä jollain 11-12mm terällä, meillä oli 10mm, joka on lukkopultin koko. Pultit piti vasaroida paikalleen, sen verran ahdas tuo 10mm reikä oli varsinkin injektointimassan kanssa, mutta jos oli vaikea saada paikalleen, niin oletettavasti on vaikeampi saada ne irti :) sehän tässä on tarkoitus.

Poraaminen sujui kyllä nopeasti poravasaralla, melkein kuin olisi puuta porannut.
Työkaluina poravasara, 10mm betoniterä, pölynimuri (perheemme toinen 15+v vanha imuri pääsi saattohoitoon raksahommissa), pallopummpu, vasara ja 13mm (muistaakseni) hylsy & räikkäavain sekä lenkkiavain. Injektointimassaa piti hankkia. Pultit yms tulivat profiilien kanssa.

Itse asentamiseen (3 pätkää yht n. 7m profiilia) n. 5 tuntia, viimeinen 3m pätkä meni tunnissa, kun oli jo rutiinia. Mikä tärkeintä, profiilit olivat paikallaan vielä valun jälkeenkin :)

Raksamiehet (joiden vastuulla valut ovat) olivat hienosti tiivistäneet päihin jäänet raot, jottei valubetoni valu alakertaan...

Onneksi muistimme (kiitos Steelpron kavereille vinkistä) vielä lopuksi teipata profiilit päältä, ettei profiilin uraan roisku betonia tai muutakaan. ja samalla kaikki näkyville jäävät osat suojattiin.

Steelprolta erinomaista palvelua kokonaisuudessaan! Suosittelen.

Portaiden ylätasanteelle emme kaidetta päässeet vielä tekemään, koska ko kohdasta puuttui vielä n. puoli neliömetriä lattiaa ja se valettiin vasta lattiavalun yhteydessä. Sinne täytynee laittaa profiili sivukiinnityksellä.

Ulos parvekkeelle ajattelimme laittaa myös valuun kaideprofiilit, mutta siellä olikin rakennepiirustusten mukainen reunakorotusvalu jo tehty, joten sinnekin tullaan kaiteet laittamaan vasta myöhemmin.

Sisäkaiteiden lasit tulevat ja asennetaan vasta joskus myöhemmin, kun ei enää ole vaaraa siitä, että ne vahingoittuisivat raksahommista. Eli ehkä juuri ennen muuttotarkastusta.

Ohjeissa oli, että lattialämitysputkien etäisyys profiilista min. 250mm ja tässä tuo näkyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti