torstai 22. elokuuta 2013

Ikkunat


Maanantaina tuli Domuksen ikkunat työmaalle ja tiistaina asentajat niitä asentamaan.
Kaksi asentajaa teki töitä 2 päivää ikkunoiden kanssa. Hyvää jälkeä tuli.


He tilasivat automaattisesti sopivan nosturin isojen ikkunoiden nostamiseksi paikalleen.
Onneksi minun ei tarvinnut, olisin todennäköisesti saanut paikalle vääränalisen vehkeen.

Pari portaiden viereen tulevaa ikkunaa asennetaan lattiavalujen jälkeen.
Tähän erään tilatut terassin, parvekkeen ja varaston ovet eivät tulleet ikkunoiden kanssa, koska ne tulevat Kaskipuun tehtaalta, vaikka tulevatkin Domuksen kokonaistoimituksena.
Niiden asennus tapahtuu, kunhan tulevat.

Kuvaa en sattunut tuosta nosturista ottamaan, mutta siinä oli pitkä moniosainen puomi, jonka avulla etenkin olohuoneen ikkunat nostetiin talon yli aivan vastakkaiselle puolle. Aika vaikuttava härveli, meidän pojat olisivat kyllä halunneet nähdä sen, jos eivät olisi olleet koulussa tiistaina.

Tilasimme ikkunat suoraan tehtaalta asennettuina, jolloin tehtaan takuu kattaa asennuksenkin, eivätkä voi valittaa mahdollisista ongelmista sitä, että joku muu on asentanut ne väärin.

Asennuksessa ei käytetty apukarmeja, vaan Domuksen harkkoruuvi-kiinnitystä, joka helpotti hommaa reilusti.

Ihmeen paljon kyllä polyuretaania meni joka ikkunan ympärille, eli ikkunat eivät kosketa harkkoja, vaan ovat vaahtotyynyn suojaamia. Huomasin, että asentajilla oli paljon pieniä, näppäriä ilmatyynyjä, joilla säätivät ikkunat paikalleen ja suoraan, vaikutti tosi näppärältä.

Nyt alkaa jo näyttämään talolta ja voi jopa vähän fiilistellä, kun ensimmäiset lopulliset pinnat ovat nähtävissä.

Tässä kuva olkkarista etelään.


4 kommenttia:

 1. Aika mielenkiintoista, että teillä ikkunat tulevat ennen lattiavalua. Meillä kans kivitalo ja domuksen ikkunat ja domuksen ikkunamyyjä oli ehdottomasti sitä mieltä, että lattiavalu pitää tehdä ennen ikkunoiden asennusta ja niin että se ehtii välissä kuivuakin jonkin verran. Syyksi sanoi sen, että muuten ikkunoiden sisäkarmit imevät kosteutta liikaa ja voivat siitä kärsiä...

  VastaaPoista
 2. Pitääpä tarkastaa, kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvitin asiaa Domukselta.
   Kuulemma voi tehdä kummin päin vain, eli joko ennen tai jälkeen lattiavalujen.

   Vaiheistus vaikuttaa siihen, miten valujen kuivatusta pitää valvoa ja hallita, jottei puukarmit ime vettä itseensä.

   Meidän tapauksessamme pitää lattiavalujen kuivatus tehdä ikkunat ja ovet auki ja todennäköisesti tarvitaan kosteuden keräimiä (tjms) imemään kosteus ilmasta pois.

   Ikkunoita pitää vahtia, jottei karmeihin tiivisty vettä ja tarvittaessa kuivata.
   Ei pitäisi olla ongelma, koska tämä tehdään lämpimään aikaan eli syyskuussa. Jos tulee tosi sateinen syyskuu, niin sitten vaatinee lisähommia.

   Sikäli tämän pitäisi (sigh) olla meidän kannaltamme simppeli asia, lattiavalut kuuluvat tuohon kokonaisrunkourakkaan ja urakoitsija on itse vaiheistanut hommat tähän järjestykseen eli kosteudenkeräimet yms kuivatukset sisältyvät urakkaan.

   Poista
 3. Hieno homma :) hämmästyttää vaan välillä kuinka asiantuntijoilta voi tulla niin erilaisia "ehdottomia" mielipiteitä asioihin. Ja sit pitäis osata amatöörinä tulkita niitä...

  VastaaPoista