perjantai 17. elokuuta 2012

Vesijohdot


Putket eivät ole yksinkertainen juttu. Valitettavasti ne eivät tule taloon aivan itsekseen. Eivätkä lähde pois.

Ensin piti tehdä vesilaitoksen kanssa sopimus vanhan talon vesiliittymästä, jotta voisimme tilata siihen toimenpiteitä. Se vaati paperin ja siihen piti tietenkin saada kaikkien 4 osakkaan nimi. Tietysti valtakirjallakin olisi voinut tehdä.

Sitten odotellaan jonkin aikaa, että liittymäsopimus on rekisteröity.

Vesilaitokselta piti hakea liitoskohtalausunto vesi, jäte- ja hulevesiliittymiä varten.
Tuli esiin, että nykyisin tontilla ei ole hulevesiliittymää ja vesi ja viemäri ovat  kohtapuoliin eli ainakin 20 vuoden sisällä uusimisen tarpeessa.

Hulevesiliittymästä tulikin pieni urakka. Koska tontille tulee 2 taloa, rakennettu pinta-ala on aika suuri ja katot keräävät paljon vettä. Vesilaitos ehdotti, että koska kartan mukaan tontin reunalla, puistossa kaupungin jalkakäytävän vieressä kulkee oja, niin hulevedet voisi imeyttää maahan ja ylivuodon johtaa tuohon ojaan. Siihen vaaditaan vain kaupungin ympäristökeskuksen lupa. Ympäristökeskuskin oli samaa mieltä, kuulustaa hyvälltä ja noin voisi hyvin tehdä.  Tämähän on helppoa, kun asia oli valmis 10 minuutissa ja 2 puhelulla.

No, minulla kuitenkin syttyi lamppu yläkerrassa ja kerroin, että siellä ei käytännössä ole mitään ojaa, se on täynnä maata, puita ja pensaita. Ehkä 40 vuotta sitten oli oja, mutta ei ole enää. Se ei kuitenkaan näitä virkamiehiä haitannut, koska kartan mukaan siellä on oja.

Kysyinpä, että mihin se vesi menee siitä? Alamäkeen tietenkin. Alamäessä "ojan" alapuolella on meidän ajotiemme ja naapurin ajotie ja etupiha. Ei mitään ojaa jatkavia rumpuja tai putkia. Mihin se vesi menisi? Ei väliä, siinä on oja, sanoivat virkamiehet. Helppo homma.

Kadulla talon kohdalla ei mene viemäriä tai hulevesiputkea, vaan risteyksessä n. 30 metriä alempana. Ympäristökeskus vähän ihmetteli, että miksei siinä mäessä ole kadulla hulevesikaivoa. Kaivo on alempana risteysalueella, johon kadulle tullut vesi valuu tietenkin alamäkeen.

Virkamiesten mielestä ei olisi mikään ongelma, jos meiltä viimeaikaisten rankkasateiden mukaisesti tulisi 10cm putken täydeltä vettä tunti-pari joko maahan imeytettynä pari metriä ja sitten kalliota pitkin alamäkeen valuen naapurien talojen alle tai tuohon pieneen "ojaan" ja siitä naapurien etupihoille jne valtoimenaan valuen.

Olen oppinut vedestä, että se menee yleensä aina samoja reittejä ja "imeyttäminen" tällaisessa rinteessä varsinkin jos kallio on parin metrin syyvydessä, johtaisi siihen, että alemmas syntyisi vesitaskuja yms ja eroosio tekisi pahaa järkeä. Emme halua aiheuttajan riskiä, koska aiheuttajalla olisi korvausvelvollisuus.

Nykyinen viemäri pitäisi jossain vaiheessa uusia, joten käytännössä pitäisi vetää uusi viemärikin. Vaihtoehtona joko nykyinen reitti naapurien puutarhojen läpi, hankkien runsaasti karma-pisteitä heti alkuun, tai sitten vetää hieman pidempää reittiä katua pitkin.

No, päädyimme ratkaisuun, että vedetään kiltisti katua pitkin sekä viemäri että hulevesiputkikin ja saimme tämän mukaisen liitoskohtalausunnon vesilaitokselta.
Pyyntö tuosta liitoskohtalausunnosta tehtiin toukokuussa (tai ehkä kesäkuun alussa) ja asia varsinaisesti hoitui, kun itse soittelin 3 puhelua yhtenä päivänä elokuussa. Siihen mennessä sitä oli vain ihmetelty, että minkähänlainen lausonto tästä pitäisi tehdä... Mutta minulle asti ei voinut olla yhteydessä aiemmin.
No, eipä tästä viivästyksestä ollut edes haittaa.

Ennen putkien vetoa (ja siihen tarvittavia lupia) tarvitaan LVI-suunnittelijan tekemä asemapiirros putken sijoituksesta kadulle. Ja sitten tuo suunnitelma pitää leimauttaa jollain teknikolla vesilaitoksella.
Palataan siihen myöhemmin.


Vesiliittymä pitää tietenkin purkaa ennen talon purkamista, jottei kuopasta tule heti luvatonta maauimalaa. Se onnistuikin lopulta todella pikaisesti, ensin piti tehdä pari suunnistuspuhelua ympäri vesilaitosta. Kun oikea henkilö löytyi, oli seuraavana aamuna vesimittari poistettu.  Riitti puhelu ja sähköpostilla tarkat tiedot ja liitoskohtalausunto (jossa vanhan vesiputken sulku mainittu) varmuuden vuoksi. Erinomaista palvelua lähes suoraan lapion varresta!

Pitää vielä saada vanha vesiputki tulpattua kunnolla, mutta se tehdään, kun nuo muut / uudet liittymät tehdään.

Vesilaitoksen asentajia ei kuitenkaan ole koulutettu sulkemaan ovia, olin jättänyt vanhasta talosta kellarin oven raolleen, jotta pääsevät tekemään hommansa päivän aikana, lähtiessään he olivat jättäneet sen apposen auki. No, onneksi ei ollut tullut uusia asukkaita vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti