perjantai 12. heinäkuuta 2013

Hampurilaispihvi


Tuntuu siltä, että on pakko mennä sivuraiteille ja julkistaa tämä omalaatuinen tapa tehdä hampurilaisia, koska tämä on alkanut rakennusprojektin vuoksi levitä jo laajemmallekin...

Minä olen laiska ja pidän hyvästä ruuasta, ja mielellään valmistan sitä myös nopeasti.
Ja vähätiskisesti valmistettuna. Ja käsiä likastamatta!

Hampurilainen on mahtava ja terveellinen ruoka itse tehtynä. Aivan kuten pitsakin.

Itse hampurilaisen voi kasata omien mieltymysten mukaan, omilla täytteillä ja mausteilla.

Tässä näppärä keino tehdä hampurilaiseen pihvi:


Tällä tavalla syntyy pihvit 6:lle:
  • 1. ota 400g vähärasvaista (<10%) naudan jauhelihaa
  • Rasvaisempi liha tekee hirvittävää jälkeä ainakin grillissä, kun rasva alkaa roiskua.
  • 2. leikkaa jauheliha paketissa 6 palaan, kuvan 1 mukaisesti. Tavallinen ruokaveitsi käy ihan hyvin, ei tarvita teräaseita, eikä mene lihalaatikko rikki.
  • 3. Leikkaa leivinpaperista hieman kämmentä suurempi neliö (suunnilleen), saa olla suurempikin, mutta ei tarvitse.
  • Jos tehdään grillillä, neliöitä tarvitaan 7 kpl, jos uunissa, niin 2 riittää
  • 4. Ota yksi leikattu pala jauhelihaa, aseta se yhden leivinpaperineliön keskelle
  • 5. Ota toinen leivinpaperin pala ja aseta lihapalan päälle
  • 6. Painele sormilla lihaa vähitellen eri puolilta, muotoile siitä lituskainen pihvi. Tee pihvistä suunnilleen paperin tai kämmenen kokoinen, muotoile haluamallasi tavalla. Itse suosin varsin vapaata muotoa, kuten kuvasta näkyy. Huom. Kuvassa paperin pala on hieman normaalia suurempi, siksi pihvi näyttää pienemmältä.
  • 7. Kun pihvi on valmis, maustetaan: tässä hieman sipulia paineltuna pihvin sisään ja suolaa.
  • 8a. Kun teet uunissa: paisto uunipellillä, ota pihvi paperin päällä käteen ja keikauta pellille haluaamasi paikkaan niin, että pohjana ollut paperin pala jää päälle, poista paperin pala
  • 8b. Kun teet grillissä, nosta paperinpala ja pihvi esim lautaselle, pinoa useampi pihvi päällekkäin, jätä aina pihvin alle paperi, niin pihvit pysyvät erillään ja ehjinä. Kun kaikki pihvit valmisteltu, kannat ne helposti näin pinossa grillille.
  • 9a. Paista: uunissa n. 200C muutama minuutti, kunnes näyttää hyvältä, ei tarvitse kääntää.
  • 9b. Grillaa: parilan päällä 1-2 minuuttia per puoli. Keikauta pihvi paperin avulla parilalle niin, että paperi jää yläpuolelle ja poista paperi. Jos liha on liian rasvaista, niin omin sormin paperin poistaminen tässä vaiheessa voi olla tuskallista.
  • 10. Valmista syötäväksi!

Aikaa kuluu reilusti alta 10 minuuttia. Kuvat alla ylhäällä kuvat 1-3, alhaalla kuvat 4-6.
  • kuva 1 = vaihe 2
  • kuva 2 = vaihe 4+5
  • kuva 3 = vaihe 6
  • kuva 4+5 = vaihe 7
  • kuva 6 = vaihe 10
kuin sattumaa, parhaat hampurilaissämpylät (suomalainen Hatting ehdottomasti) tulevat myös sixpäkkinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti