keskiviikko 7. elokuuta 2013

Helteistä suunnittelua


Koko heinäkuu meni enemmän ja vähemmän sisätöitä suunnitellessa.

Päädyimme ottamaan projektiin mukaan ammattilaisen, Tilasi Ky:n Erja Taipaleen.
Totesimme, että varsinkin yhtenäisen fiiliksen / "hengen" saamiseen koko taloon tarvitaan objektiivista osaamista.
Itse osaamme kyllä pähkäillä yksityiskohtia ja yksittäisiä huoneita, mutta tuloksena olisi todennäköisesti tilkkutäkki, jossa jokainen huone ja kerros olisi kuin eri planeetalta. Lisäksi hänellä on hyvä kokemus valaistussuunnittelusta ja konkreettisia hyviä, meille sopivia ehdotuksia jo heti alussa. Kaiken kukkuraksi hänen kokonaisvaltainen palvelumallinsa sopii meille paremmin kuin muiden suunnittelijoiden tarjoama tuntiveloitusmalli.


Heinäkuun aikana olemme paljon miettineet vielä keittiötä, vaikka jo kevättalvella putkisuunnitelmia tehtäessä päädyimmekin yhteen ratkaisuun, niin nyt olemme päätymässä hieman erilaiseen. Aikaa on vielä 1-2 viikkoa ennenkuin lattiavaluja tehdään. Sitä ennen pitää lukita etenkin vesipisteen ja viemäreiden paikat.

Keittiön suunnittelussa ei yhtään helpota se, että eri keittiötoimittajilla on erityisesti yläkaapit eri kokoisia.
Eli jos suunnittelemme tietyn korkuisilla kaapeilla, niin välttämättä emme saa siihen haluamiamme ovia.

Keittiöfirmoissa pyöriessä on tullut esiin pari merkittävää epäkohtaa:
1) Myyjät eivät uskalla heittäytyä ja ehdottaa radikaaleja vaihtoehtoja tai kyseenalaistaa asiakkaan / arkkitehdin luonnosta
2) Myyjät myyvät bulkkia, eivät yksityiskohtia tai erityisratkaisuja eivätkä osaa tai uskalla käyttää asiakasta apuna

Nämä näkyvät etenkin siinä, kuinka keittiömyyjät suhtautuvat keittiön nurkassa olevaan putkien kotelointiin, joka estää todennäköisesti kulmakaapin (esim. karuselli) käytön. Mahdollisesti Le Mans -mekanismi sopisi kulmaan, mutta tätä ei kukaan edes lähtenyt mittaamaan, yksi vain epäili, että koska Le Mans tarvitsee hukkatilaa, se tila voisi olla käytettävissä kotelointiin.

Yhdessä liikkeessä näin myyjän pöydällä Savon katalogin ja aloin selailla sitä.
Löysin sieltä mm. ihan erilaisen kulmakaappimekanismin, joka voisi mahtua tuohon ahtaaseen tilaan.
Kysyin, miksei hän ehdottanut tällaista, vastaus oli epämääräistä mutinaa, jonka ymmärsin tarkoittavan, että hän ei ihan tiedä, miten paljon tilaa se mekanismi vaatii, kirjassa kun ei ole kaapin mittoja eikä mekanismin liikeratoja...
Ko myyjä käytti ahkerasti kyllä muutoin ko Savon kuvastoa.

Aiemmin olin käynyt samassa liikkeessä yleisesti tutkimassa ja kysymässä, onko jotain uusia kulmakaappiratkaisuja.
Tuolloin myyjä (eri henkilö) sanoi vaihtoehtoina olevan vain perinteiset karuselli ja Le mans.
Lopputuloksena oli, että esim. tämä liike, jossa kyllä käytettiin vaihtoehtoratkaisujen kuvastoa ahkerasti, ei osannut silti erottautua myyntitilanteessa kilpailijoista vaan tyytyi myymään täysin samaa kuin muutkin.
Eli potentiaalinen kilpailuetu jäi hyödyntämättä silloin, kun asiakas jopa itse sitä kysyi.


Alunperin suunnittelimme, että teemme kevyen, tarvittaessa siirreltävän saarekkeen, mutta olemme nyt ilmeisesti päätymässä
siihen, että liesi ja uuni tulisivat saarekkeeseen. Katsotaan miten käy.2 kommenttia:

 1. Todennäköisesti päädymme ottamaan Erjan sekä valaistus- että sisustussuunnittelijaksi meidänkin projektiin eli mielelläni lueskelen kokemuksia hänestä :)

  VastaaPoista
 2. Hyvin on sujunut toistaiseksi Erjan kanssa, ei mitään kriittistä sanottavaa.
  Nyt vaan on tajunnut, että oikeastaan olisi pitänyt olla Erja mukana jo vuotta aiemmin, jotta olisi voitu vähän säätää vielä arkkitehtipiirustuksia ja etenkin valaistuksen johdotuksia. Vaikka niihin nyt itse suunnittelin reilusti varauksia, niin pari pikkukohtaa olisi pitänyt olla sähköpiirustuksissa toisin...

  Erjalla on hyvä kokemus valaistusasioista ja yllätykseksemme hän välittää/myy myös valaisimia. Pienen arpomisen jälkeen nyt olemme päätyneet tyyliimme sopiviin valaisimiin, jotka ovat jopa edullisempia kuin arvelimme.

  Tietysti hyvä suunnittelu toimii ainoastaan, jos itsekin on aktiivinen ja sparraa sekä kertoo mielipiteitä. Suunnittelija on tasan niin hyvä kuin asiakaskin.

  VastaaPoista